Muziek zegt meer…

Muziek zegt tijdens een uitvaart vaak meer dan woorden. Emoties kunnen directer of intenser beleefd worden. Een nummer kan herinneringen oproepen, een tijdsbeeld oproepen of troost bieden. Maar muziek kan tijdens een uitvaart ook rust brengen. De emoties bedaren. Een goede keuze en opbouw van de rouwmuziek kan een rouwspeech meerwaarde geven. Een goede opbouw van de muziek tijdens de afscheidsplechtigheid kan veel bijdragen aan het afscheid. Zo zal rouwmuziek bij binnenkomst de gasten meer op hun gemak stellen. Muziek tussen de toespraken kan voor een rustmoment zorgen, of juist de gesproken woorden kracht bijzetten. Muziek bij het vertrek kan eveneens een intense ervaring voor de aanwezigen zijn.

Rouwmuziek is erg persoonlijk

Omdat rouwmuziek erg persoonlijk is, is het lastig tot een complete keuze te komen. Uiteraard hoeft u niet voor de meer traditionele uitvaartmuziek te kiezen. Afwisseling van muziek kan een heleboel doen. Een uitleg waarom een bepaald nummer beluisterd wordt kan ook verheldering brengen. En soms is er een lied dat niet bij iedereen goed zal vallen maar wel heel erg bij hem of haar hoorde. Gewoon doen dus! Zong hij altijd 'Du' van Udo Jürgens? Gewoon spelen! Uiteindelijk is de muziekkeuze, net zoals de overige invulling van de plechtigheid en de rouwspeeches een persoonlijke uiting van de manier waarop men afscheid nemen wil. Zolang een nummer bij de overledene en de uitvaart past, kan het gebruikt worden bij een uitvaart. Een nummer dat gespeeld is, kan immers ook na de uitvaart troost bieden. Gesproken woorden blijven over het algemeen minder lang hangen.

Cd, live muziek of zelf muziek maken

In de meeste gevallen zal de gekozen rouwmuziek afkomstig zijn van cd’s of mp3. Dat kan een cd uit de eigen collectie zijn. Het crematorium of begraafplaats heeft vaak ook een eigen collectie waaruit een keuze gemaakt kan worden. Het gebruik van zelf gemaakte kopieën van cd’s wordt afgeraden. Zelf gebrande cd's kunnen problemen geven bij het afspelen. Soms worden ze zelfs niet toegestaan vanwege de kans op storingen.

Verder is het belangrijk dat duidelijk aangegeven wordt op welk moment welk nummer gespeeld dient te worden. Geef daarbij ook aan hoe lang het nummer duurt. Het is aan te raden duidelijke afspraken te maken met degene die verantwoordelijk is voor de muziek tijdens de plechtigheid. Dit kan iemand zijn van het crematorium, de begraafplaats of de kerk. Maar het kan ook de uitvaartverzorger of een eigen gekozen persoon zijn.

Live muziek kan heel toepasselijk zijn bij een uitvaart. Het kan extra sfeer brengen of een persoonlijker tintje geven aan het afscheid. Er zijn verschillende muziekgroepen en solisten die speciaal voor uitvaarten in te huren zijn. Er bestaat een behoorlijke variatie in de muziekstijl en de gebruikte instrumenten. Wanneer van deze live mogelijkheid gebruik wordt gemaakt is het belangrijk rekening te houden met de ruimte, stroomvoorziening, zitplaatsen (voor leden van de muziekgroep) en haalbaarheid. Zo kan een flink koor rond een graf voor problemen zorgen. Overleg daarom van te voren met alle betrokkenen. Het inhuren van live muziek kan vaak niet meer één dag vooraf, liefst boekt u dit zo ver mogelijk vooraf.

Op deze site staan de gehele uitvaart top 50, vele linken naar YouTube om alles nog eens te beluisteren, 16 klassieke delen en een (YouTube) overzicht van de meest gebruikte Nederlandstalige rouwmuziek.