Rouwgedichten

Rouwgedichten als steun bij de uitvaart

Bestaan er eigenlijk rouwgedichten? Of gaan rouwgedichten eigenlijk over het leven zelf? Gedichten zeggen meer dan je zelf vaak kan uitdrukken. Geen wonder dat veel uitvaartspeeches een gedicht of gedichtje bevatten. Ook op deze site hebben we geprobeerd een mooie selectie te maken. Een deel ven de gedichten gaan over het harde verdriet, de pijn en het afscheid. Andere rouwgedichten gaan juist over de mildheid die je soms vanaf een afstandje kan overvallen. Er is immers verdoet maar ook vreugde over het vele dat de overledene heeft achtergelaten.
Rouwgedichten op een uitvaart kunnen helpen om je emoties een plek te geven. Om niet te blijven hangen bij het verdriet of de uitvaart zelf. Maar om juist, soms samen met de dichter, een stap te zetten naar verwerking. Internet staat vol met rouwgedichtjes en versjes, vele zelf geschreven. Het is prachtig om zelf je gevoelens te voelen en daarover te schrijven. De samenstellers van deze site hebben gekozen voor een keuze uit het gepubliceerd werk van bekende dichters. Dat werk heeft naar ons gevoel een zekere kwaliteit en gaat verder dan de ‘eigen ervaring’.
De keuze is aan u. Er zijn veel plekken om rouwgedichten te vinden en er zijn zelfs boeken vol rouwgedichten. Voor verder gedichten kunt bijvoorbeeld ook kijken op
www.rouwgedichten.nl
www.pinterest.com
Onze keuze aan gedichten is echter ook zodanig dat er wellicht wat moois bij zit.

rouwgedicht

rouwgedicht

Een Elfje als rouwgedicht

Natuurlijk kunt u ook zelf een gedicht schrijven. Door na te denken over woorden, kan de rouw wat minder scherp worden. Een persoonlijk woord tijdens de speech kan helpen om er een intiem moment van te maken. Uiteraard hoeft het allemaal niet precies te rijmen. Veel moderne gedichten rijmen zelfs helemaal niet. Het gaat soms meer om ritme en gevoel dan dat alles precies rijmt.
Het kan helpen als u voor uw eerste gedicht het schema vane en ‘Elfje’ aanhoudt. Een elfje is een gedichtje van elf woorden, verdeeld over 5 regels. De eerste regel heeft een woord, de tweede twee enz. De vijfde regel heeft weer een woord en bevat een samenvatting van het geheel. De vorm is dus: 1 woord; 2 woorden; 3 woorden; 4 woorden en weer 1 woord. Bijvoorbeeld

soldaat,
blank, zwart,
bommen en granaten,
elk graf zijn verhaal,
vrede.

of

Mama
Altijd lief
Steeds vrolijk lachend
Altijd was ik welkom
Knuffel

 

Op deze site staan tientallen Nederlandse en Engelstalige gedichten. Allen met de juiste verwijzingen en schrijvers.