Informeler spreken steeds belangrijker

De wensen van Nederlanders rond de uitvaart zijn de laatste jaren fiks aan verandering onderhevig. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een meer informele en ‘lossere’ uitvaart. Dit blijkt uit ons onderzoek naar de uitvaartwensen onder ruim 2.300 Nederlanders van Uitvaartverzekeringwijzer.

Natuurlijk, er zijn nog steeds veel verschillen in hoe mensen een uitvaart willen. Maar langzamerhand willen de meeste Nederlanders een meer informele uitvaart in een intieme setting en daarna een toost op het leven. Hierbij wordt gedacht aan een uitvaart waar een presentatie met foto’s wordt getoond, een wat lossere uitvaartspeech wordt gegeven door vrienden en de favoriete muziek van de overledene wordt afgespeeld. Ook gaven veel mensen aan dat de kleding tijdens de uitvaart niet meer persé zwart en heel netjes hoeft te zijn.

Tegenwoordig zien we meer uitvaarten op TV en social media. Recente voorbeelden van meer informele uitvaartspeeches zijn bijvoorbeeld de zorgvuldige speech van Barack Obama bij het overlijden van Nelson Mandela of de emotionele speech van George Bush bij de uitvaart van zijn vader, Bush sr. Voor mensen die spreken tijdens een uitvaart betekent dit dat ze minder in een strak protocol hoeven te denken. Ook tijdens deze belangrijke toespraak is er meer ruimte om jezelf te zijn, een eigen verhaal op te bouwen, misschien zelfs wat humor te gebruiken en zo de overledene mooi te herdenken.

Geplaatst in Geen categorie.