Moeders toegewijde dadendrang

Je kunt het gezin waarin je opgroeit niet kiezen. De familie waar je geboren bent is immers het resultaat van soort ‘kosmische loterij’. En voor velen is de prijzentrekking niet altijd even succesvol. Gelukkig voor mij, heb ik bij m’n geboorte de jackpot gewonnen! Niet alleen kreeg ik twee liefdevolle broers en een zus, maar ik heb ook een prachtige vader en moeder. Helaas, is mijn moeder er niet meer en zijn we nu bij elkaar voor haar afscheid.

Ze was een sterke vrouw met levensmoed en een doelgericht leven. Ze was een toegewijde echtgenote en een zorgzame moeder. Ze heeft haar kinderen opgevoed met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en liefde. Maar belangrijker nog, mijn moeder was een vriendelijke en zachtaardige vrouw, geliefd bij velen en zeker bij u als aanwezigen vandaag. Ze woonde het grootste deel van haar leven in de omgeving van Haarlem en IJmuiden. Haar ouders waren immigranten uit Spanje, dus het was soms best moeilijk thuis. Haar vader deed zijn uiterste best om zijn vrouw en 3 kinderen te ondersteunen vanuit zijn werk bij de Hoogovens, vaak aangevuld met 1-2 andere kleine (avond)baantjes.

Mijn moeder leerde de betekenis van hard werken van hem. Zij kende al vroeg de waarde van geld. Zij bracht kranten rond, werkte in restaurants, ze heeft zelfs (samen met haar broer, oom Mosta) als caddie gewerkt op de lokale golfbaan. Ze was een taaie jonge meid die snel volwassen is geworden. Mijn moeders ambities brachten haar direct vrij ver. Na haar afstuderen aan de universiteit, kreeg ze meteen een goede baan op een reclamebureau, waar haar sterke wil om te slagen en haar creatieve talenten haar een snelle carrière brachten. Na een ontmoeting met mijn vader en de verhuizing naar Haarlem, gaf ze alle aandacht aan haar gezin. Haar carrière in de reclame schoof wat naar achteren en nadat mijn jongste zus Maria werd geboren, is ze volledig gestopt met werken. Mijn moeder had een nieuwe doel in het leven. Het was haar gezin. Ze had de commerciële wereld veroverd en wilde nu met eenzelfde drive en ambitie het gezin ‘op de rails zetten’. Zij was vastbesloten om de beste moeder op aarde te worden, en dat was ze ook.

Hoewel ze altijd meelevend en vriendelijk was, was mijn moeder streng voor de kinderen, vooral voor mij. Ik had wel een hang naar kattenkwaad en rondhangen en ik vond het leuk met vrienden van alles uit te proberen. Ze heeft me veel, vaak en stevig de oren gewassen op tal van momenten. De straffen waren altijd werk-gerelateerd; het schoonmaken van de auto, onkruid schoffelen, de badkamer boenen enz. Ze liet me op m’n verjaardag de hele dag helpen bij het aanleggen van de kelder van onze buurman Van Hulten. Ik realiseerde me pas later nu dat ze probeerde dezelfde arbeidsethos bij mij te wekken die van haar zo’n sterke vrouw gemaakt had. Naar mijn idee is ze wel geslaagd in haar missie. Mijn moeder was overigens ook altijd erg lief hoor. Hoewel ze strikt was , liet ze ons altijd weten hoe trots ze op ons was. Ze stond elk ochtend vroeg op, hielp ons naar school, smeerde onze lunches en gaf ons knuffels en kusjes. Ze stond elk dag met de auto klaar om ons op te halen en reed ons naar alle sporten en hobby’s. Ze kookten elke dag voor ons, ook al was ze geen geweldige chef-kok. Moeder gaf altijd 100 procent.

Toen ik ouder werd, veranderde onze relatie en werd ze meer een goede vriendin dan een mentor. We hadden een geweldige relatie. We belden een paar keer per week en ik bezocht haar tientallen keren per jaar in haar huisje in Haarlem. Mijn vrouw Karin en mijn moeder werden goede vriendinnen en ze was een dankbare grootmoeder voor mijn dochter, zelfs al is dat maar voor een korte tijd gebleken. Ik zal daar altijd dankbaar zijn voor. Ik zal haar lach missen en haar verdriet. Ik zal haar vrijgevigheid missen en haar levendigheid. Ik zal haar vastberadenheid en moed missen. Maar het meest van al, zal ik haar missen als mijn moeder. Ik hou van u. U heeft in mijn leven onnoemelijk veel betekend!