1914-1918; De eerste Wereldoorlog

De moord op aartshertog-troonopvolger Frans-Ferdinand en zijn echtgenote op 28 juni 1914 te Sarajevo door de Serviër Princip werd door Oostenrijk gebruikt om zijn aanzien in de Balkan te herstellen. De medeplichtigheid van Servië aan de moord werd niet bewezen, maar Oostenrijk-Hongarije stelde Servië en de Groot-Servische Beweging voor de aanslag aansprakelijk. Oostenrijk Hongarije heeft ondertussen contact met Duitsland om er zeker van te zijn dat zij kunnen rekenen op Duitse steun als de oorlog uitbreekt. De Russen op hun beurt geven duidelijk aan dat zij in geval van een oorlog de Serven zullen steunen.

In het begin gaan alle soldaten vol goede moed naar het front, want men gaat uit van een snelle korte oorlog waarbij men met Kerst weer thuis is na een overwinning. Nederland is tijdens WO I neutraal gebleven, wel is het leger gemobiliseerd. Tijdens de hele oorlog zijn soldaten gelegerd aan onze grenzen.

Nederland had wel last van de oorlog, zo was handel over zee vaak erg gevaarlijk door mijnen en duikboten, handel met Europese landen was door de oorlog ook moeilijk. Zo ontstond ook in Nederland een gebrek aan verschillende goederen. Voor eerste levensbehoeften werd een distributiesysteem opgezet. Goederen konden alleen gekocht worden als men een bon van een bepaalde kaart kon overleggen. Zo werden de goederen zo eerlijk mogelijk over de bevolking verdeeld. Op 11 november 1918 kwam er een wapenstilstand en in 1919 werd in Versailles de vrede gesloten.

Beroemde personen uit deze tijd

Anthony Fokker (1890-1939)
Nederlandse vliegtuigbouwer. In de oorlogsjaren jaren construeerde hij diverse typen vliegtuigen in zijn fabriekshallen in Schwerin waar duizenden arbeiders werden ingezet die tientallen toestellen per dag in elkaar schroefden en lijmden. Het bedrijf leverde circa 700 gevechtsvliegtuigen aan het Duitse leger.
Mata Hari (Griet Zelle), (1876-1917)
Een Nederlandse exotische danseres. Ze werd wegens spionage door de Fransen veroordeeld wegens hoogverraad en gefusilleerd.
Louis Raemaekers (1869 – 1956)
De Amerikaanse media riepen hem uit tot ‘The most famous cartoonist of the world’. In 1915 verhuist Raemaekers naar Londen en zijn tekeningen verschijnen in tal van kranten en tentoonstellingen. Met steun van de Engelse regering worden zijn oorlogsalbums in achttien landen verspreid. Aan het eind van de oorlog verschijnen zijn tekeningen dagelijks in honderden kranten en is hij daarmee een invloedrijk figuur geworden.